Jordbruket på Kanarieöarna vissnar på grund av brist på vatten

Jordbrukare på Kanarieöarna har nu insett att loppet är kört; den katastrofala bristen på regn innebär att grödorna blir kraftigt reducerade.

Privat vattenreservoar på Gran Canaria. Foto: Egil Ryvik

Det har knappast varit något regn att tala om på Kanarieöarna sedan oktober.

Under de senaste 30 åren, är det svårt att hitta en period med så lite fukt och samtidigt med temperaturer högre än normalt. I april och maj var de en till två grader högre, enligt väderinstitutet AEMETs representant på Kanarieöarna, Jesús Agüera.

22 procent i dammarna

De sju offentliga vattenreservoarerna på Gran Canaria har fallit från en fyllningsgrad på 32 procent år 2015 till 22 procent i år. På Tenerife har de 20 offentliga reservoarena fallit med  62-50 procent, enligt tidningen Canarias Ahora.

Nu finns det inget jordbrukarna kan göra i situationen annat än att resignera sig, säger Antonio Suárez, ordförande i jordbruksunionen UPA, till tidningen Canarias Ahora

Värst i söder

På både Gran Canaria och Tenerife är det de södra delarna som lider mest av torkan. Söder på Gran Canaria har det planterats 40 procent mindre än vad som varit vanligt under tidigare år.
En bonde i El Tablero förklarar att han i år bara får 400 timmars vattenförsörjning från sin vanliga källa på grund av torkan, 20 procent av vad han brukar få.

Varje timme representerar cirka 36.000 liter, och han betalar 15 euro per timme.

På grund av vattenbrist, måste han köpa vatten från en avsaltningsanläggning i Las Palmas, i och med att avsaltningsanläggningen i Maspalomas levererar nästan all produktion till turistområdena. Vatten från Las Palmas måste han dock betala 18 euro per timme för.

Andra bönder har enligt uppgift betalat upp till 36 euro per timme för vattenförsörjning, vilket r så mycket att det gör jordbruket olönsamt.

Konkurrens om vatten

För jordbruket i vissa kommuner finns det ett problem att de måste konkurrera om vatten med turistanläggningar och bostadsområden.
Suarez önskar att det blir lagt mer vikt på att bygga avsaltningsanläggningar som drivs av förnybar energi så att produktions- och överföringskostnader för färskvatten blir lägre.

Tags