Kanarieöarna har hela 17 893 levande arter
Pressmeddelande: Kanarieöarna, som är ett paradis för såväl besökare som för de djur och växter som lever här, firar internationella dagen för biosfärsområden den tredje november.
Den tredje november är det internationella dagen för biosfärsområden, ett initiativ av UNESCO. Detta är en betydelsefull dag på Kanarieöarna, som är hemvist för en artrik flora och fauna.
Enligt uppgifter från Kanarieöarnas databas för biologisk mångfald finns totalt 17 893 kända arter och 999 underarter på Kanarieöarna, varav 3 736 respektive 584 är endemiska.
Cirka 12 661 arter lever på land och 5 232 i havsmiljön. Av denna anledning finns det ett starkt naturskydd runtom ögruppen, med biosfärreservat, fyra nationalparker och 146 naturområden.
Nationalparkerna Caldera de Taburiente på La Palma, Timanfaya på Lanzarote, Garajonay på La Gomera samt El Teide på Teneriffa är hem till många av de arter som finns på Kanarieöarna.
”Många av de endemiska arter som finns på Kanarieöarna levde här redan för 11 700 år sedan. Det har man hittat bevis på i form av fossila lämningar som kunnat bevaras, dels tack vare det unika vulkaniska landskapet”, säger Francisco José Pérez Torrado, professor i geologi vid universitetet i Las Palmas de Gran Canaria.
Kanarieöarnas imponerande djur- och växtliv lockar bland annat herpetologer och ornitologer från runt om i världen.
De flesta av de landlevande reptilerna är nämligen helt unika för Kanarieöarna och kan nästan betraktas som levande fossiler, eftersom de utgör en del av den så kallade miocena faunan.
Kanarieöarna är även hem till endemiska fåglar och av dessa har fem arter och 36 underarter identifierats. Dessutom har mer än 300 arter av flyttfåglar observerats runtom ögruppen.
Kanarieöarnas skyddade naturområden är inte enbart landbaserade utan är även belägna till havs. Marinreservat såsom Chinijoarkipelagen, en ögrupp utanför Lanzarote, är det största marina reservatet i hela EU, och i Ajuy utanför ön Fuerteventura har man upptäckt 60 miljoner år gamla fossila korallrester som kan beundras under dykturen.
Valar och delfiner väljer att passera genom Kanarieöarnas skärgård när de förflyttar sig genom hav och oceaner, vilket väcker stort intresse hos forskare och marinbiologer.
Den marina remsa som går mellan Teneriffa och La Gomera har till och med förklarats som ett världsarv för valar av World Cetacean Alliance (WCA), den första av sitt slag i Europa.
De levande delarna kallas biotiska faktorer och är alla levande organismer som växter och djur. De icke-levande delarna kallas abiotiska faktorer och är till exempel temperatur, klimat och vatten. Dessa utgör den miljö som arten lever i.