Puuh..! 40 grader på Gran Canaria

Skandinaver som åker på semester till Gran Canaria dessa dagar kan förvänta sig en temperatur på 40 grader i de varmaste områdena nästa vecka, enligt Spaniens väderinstitut Aemet.

Temperaturkart 28. juni 2023

Temperaturkarta 28 juni 2023.

I turistkommunen Mogán i sydväst väntas till exempel 40 grader under onsdagen.

En så hög temperatur gör att en orange varning med stor sannolikhet kommer att utfärdas från både Aemet och Kanarieöarnas direktorat för beredskap och säkerhet.

Sådana vaeningar eller obs-meddelanden utfärdas vanligtvis två till tre dagar före det datum då höga temperaturer eller andra väderförhållanden förväntas utgöra en risk för hälsa eller infrastruktur.

På de andra Kanarieöarna rapporterar Aemet upp till 38 grader.

Man räknar med att temperaturen börjar stiga måndagen den 26 juni, då varma luftströmmar väntas svepa in över Kanarieöarna från Sahara.

I kustnära områden är temperaturen vanligtvis några grader lägre än i inlandet.

Temperaturen sjunker till 28-32 grader på fredag, visar väderprognosen.

Dessa luftströmmar förväntas också bära med sig mikroskopiska sandpartiklar från Sahara, ett fenomen som kallas calima, och kan ses som ett dis om sandpartiklarna blir tillräckligt täta.

Calima är en form av partiklar som kan orsaka obehag i andningsorganen, och kan orsaka hälsorisker, särskilt för barn, äldre och personer med andningsproblem och hjärt- och kärlsjukdomar.

Caliman kommer att vara tätast och temperaturen högst inåt landet i den centrala delen av öarna, rapporterar Aemet.

Väderinstitutet rapporterar milda till måttliga vindar. Heta luftströmmar kom in över det spanska fastlandet i torsdags och på fredagen uppmättes runt 40 grader i Huelva och Sevilla i södra landet.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !