Kanarieöarnas ex-president minister i Spaniens regering

Ángel Víctor Torres, president i Kanarieöarnas regering från 2019 till 2023, har tackat ja till en ministerpost i Spaniens nästa regering.

Ángel Víctor Torres

Kanarieöarnas Ángel Víctor Torres blir ny minister i den spanska regeringen.

Ángel Víctor Torres utnämns till minister för territoriell politik och "demokratisk minne".

Ett nyval till Spaniens nationalförsamling hölls i juli.

Detta efter att Sánchez upplöst nationalförsamlingen och utlyst nyval några månader innan det ordinarie valet skulle äga rum.

Resultaten var så skiftande att det krävs samarbete mellan flera partier till höger eller vänster för att vinna majoritet. Det har tagit lång tid.

Sedan valet har det funnits ett näringsministerium i Spanien, som leds av  statsminister Pedro Sánchez.

Sánchez har nu fått tillräckligt med stöd för att bilda en ny socialdemokratisk regering med sitt eget parti, PSOE, med stöd från vänsterpartiet Sumar och andra partier.

24 år i politiken

Torres har varit generalsekreterare för Kanarieöarnas PSOE sedan 2017.

Sedan regionalvalen i maj, då högerpartiet PP tog över regeringen på Kanarieöarna i samarbete med nationalistpartiet CC, har han varit oppositionsledare för PSOE i det kanariska parlamentet.

Torres måste nu förbereda sig för att flytta från Valleseco på Gran Canaria, där han bor med sin familj på en gård, till Madrid.

Han är utbildad i historisk filologi och har en doktorsexamen i ämnet.

1999 gav han sig in i lokalpolitiken i Arucas, där han kommer ifrån, och har två perioder som borgmästare i Arucas.

Från 2015 till 2019 var han biträdande minister i Gran Canarias öråd.

Inte där än

Sánchez har vunnit en majoritet för att bilda en ny regering efter att han fått stöd från separatistpartier i Katalonien och andra partier, samt Sumar.

Den nya regeringen är inte formellt klar ännu och måste först godkännas i parlamentet.

Den debatten inleddes förra veckan och fortsatte på måndagen.

Sánchez lägger till 22 ministrar i det nya kabinettet, och det kommer att finnas sju nya ansikten.

Regeringen kommer att ha fler kvinnor än män på ministerposterna.

Bråk om överenskommelse om amnesti

För att få tillräckligt med stöd för att bilda regering har Sánchez lovat amnesti för separatister som kampanjade för Kataloniens utbrytning från Spanien 2017.

Partiledaren Charles Puigdemont och andra ledare för Juntx-partiet flyttade ut ur Spanien för att undvika åtal efter det misslyckade försöket att utträda ur landet.

Amnestin innebär att aktivisterna slipper åtal. En amnestilag måste stiftas för att uppfylla löftet.

Högern i politiken ser separatisterna som förrädare.

Amnestiavtalet har lett till protestdemonstrationer i flera spanska städer, bland annat Las Palmas och Santa Cruz de Tenerife.

Sanhcez har sagt att samarbete med separatisterna skulle vara positivt för Spanien som nation eftersom det skulle lugna spänningarna i Katalonien.

Under de senaste dagarna har han nått överenskommelser med separatistpartiet Juntx, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) och det kanariska nationalistpartiet CC, som sitter i Kanarieöarnas regionala regering tillsammans med högerpartiet PP.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags