Skärpt varning för hårda vindar

Varningen för hårda vindar har utökats till fyra Kanarieöar och uppgraderats från gult till orange på två öar. Dessutom är det en regnvarning på en av öarna.

Ruskevær med sterk vind meldes på Kanariøyene.

Stormen Hipólito för med sig blåst och regn till Kanarieöarna.

Under måndagen, är det en gul varning för vindar som kan nå en styrka på liten kuling i vindbyar på nordvästra Teneriffa och över La Palma från klockan 18.

I morgon är det en orange varning för vindar med upp till full kuling i vindbyar över La Palma och nordvästra Teneriffa.

För resten av Teneriffa, liksom över Gran Canaria, La Gomera och El Hierro, är det en gul varning i morgon.

Varningarna gäller fram till klockan 20 på tisdag på La Palma och Teneriffa och till klockan 17 på de andra öarna.

60 millimeter regn

På La Palma finns också en gul varning för nederbörd på upp till 60 millimeter på tolv timmar och 15 millimeter inom en timme på tisdag.

Varningen utfärdades av Spaniens meteorologiska institut, Aemet, som sa att stormen Hipólito förväntades svepa med sig sin svans över ögruppen.

Sannolikheten för att vind och nederbörd blir så stark som prognosen är satt till 40-70 procent.

Fortsatt calima

En calima (sanddis från Sahara) kom in över Kanarieöarna under helgen och ligger kvar under måndagen.

Mätningarna i morse vid nätverket av miljöstationer för luftkvalitet visar orange nivåer vid flera mätpunkter på södra Gran Canaria och de flesta mätpunkter på Fuerteventura och Lanzarote.

Den orangea nivån innebär att det finns hälsorisker för personer med andningsproblem, äldre och småbarn, och att det kan kännas obehagligt vid långa vistelser utomhus för de flesta.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.no