Kanarierna kämpar med låga löner och höga hyror

Låga löner och höga hyror är en växande källa till missnöje och konflikter i det kanariska samhället.

Boutgifter spiser en stadig større del av lønna på Kanariøyene.

Inte mycket kvar när hyran är betald.

Medelinkomsten ökar inte alls som den genomsnittliga hyran på Kanarieöarna.

Äter upp över 60 procent av inkomsten

Ögruppen har den femte högsta hyresnivån av Spaniens 17 regioner. Genomsnittet är över 1100 euro per månad, cirka 100 euro över det nationella genomsnittet.

Den måste betalas med en genomsnittlig inkomst på mindre än 1800 euro efter skatteavdrag, enligt siffror från Spaniens nationella statistikbyrå.

Cirka 62 procent av intäkterna går till uthyrning på Kanarieöarna, enligt siffrorna.

Balearerna, där semesteröarna Mallorca, Menorca och Ibiza ligger, har tillsammans med Madrid och Katalonien de högsta hyrorna i Spanien, men också betydligt högre lönenivåer än på Kanarieöarna.

Den region i Spanien som har den lägsta lönenivån, Extremadura, har en genomsnittlig hyra på 554 euro, medan den kostar dubbelt så mycket på Kanarieöarna, som har den näst lägsta lönenivån.

Nio procent dyrare på ett år

I Spanien ökade den genomsnittliga hyran med 9 procent från juni 2023 till juni 2024 och ligger på 12,65 euro per kvadratmeter på Fotocasas prisindex.

Hyran för en bostad på 80 kvadratmeter är i genomsnitt 1012 euro.

Sex av de 17 regionerna har en genomsnittlig hyra på över 1000 euro per månad.

Fler människor och färre bostäder

Ökad efterfrågan i kombination med en 30-procentig minskning av antalet bostäder på marknaden de senaste åren är den främsta anledningen till att priserna har stigit så mycket, påpekar Fotocasas analytiker.

Organisationer som ligger bakom demonstrationer mot den ökande massturismen på Kanarieöarna, Balearerna och i Barecelona nyligen påpekar också att massturismen bidrar till att driva upp hyrorna, samtidigt som lönenivåerna har en mycket lägre tillväxtkurva.

Många påpekar också att var fjärde bostad som säljs på Kanarieöarna köps av utlänningar, och att det har skett en dramatisk ökning av antalet semesterbostäder på bekostnad av bostäder som hyrs ut på långtidskontrakt. Många av ägarna till fritidshus hyr ut till turister.

Högsta hyran någonsin

Det har aldrig varit så dyrt att hyra en bostad.

På Kanarieöarna har det aldrig tidigare varit så dyrt att köpa en bostad som gäller, då prisnivån nu för första gången är högre än strax innan bostadsbubblan sprack 2008.

Svårast för unga

I Spanien går i genomsnitt 48 procent av lönerna till hyra.

För unga, som har lägre snittlöner, går 61 procent av inkomsten till hyra, enligt Fotocasa.

Hyrorna varierar kraftigt i olika delar av Kanarieöarna. Turistområden nära kusten är i allmänhet de dyraste, och bostäder på landsbygden och i kvarter i satellitområden är de billigaste.

I vissa områden är det svårt att hitta bostäder på 30 kvadratmeter för mindre än 1000 euro per månad, och på andra ställen kan du hyra mycket större bostäder för 600-700 euro.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !