Södra Gran Canaria får en mångmiljon-makeup

Landskapet och infrastrukturen i Palm Oasis i Maspalomas på södra Gran Canaria kommer att förbättras och förskönas till en kostnad av över sex miljoner euro. 1,2 miljoner kommer att spenderas på nöjesparker i San Fernando och El Tablero.

Storsatsing på offentlige parker sør på Gran Canaria.

Skötsel av parkområden kräver stora resurser.

Förbättringarna i Palm Oasis kommer att gynna både invånare och turister, hävdar Antonio Morales, ordförande för Gran Canarias öråd, under en presentation av projektet .

- Området har ett värde som miljö och kulturarv, säger Morales.

Har utökat omfattningen

Till en början låg tyngdpunkten på att förbättra de centrala delarna, palmlunden och parken, men projektet har utökats till att omfatta flera miljö- och planeringsåtgärder.

Tony Gallardo-parken, som öppnades på nytt 2020 efter en renovering och är en del av naturreservatet Dunas de Maspalomas, är en referens i arbetet med Palm Oasis.

Nya tomter

Kommunen San Bartolomé de Tirajana arbetar också för att införliva nya privata tomter i Palmeral Oasis-miljön.

- Arbetet i Palm Oasis utförs på ett 90 000 kvadratmeter stort område, säger kommunens borgmästare Marco Aurelio Pérez.

Tre projektfaser

Arbetet utförs i tre faser. Fas A handlar om den huvudsakliga åtkomsten och området för mottagning och kontroll, samt de offentliga toaletterna och det offentliga kontoret.

I fas B kommer Laguna de Flores och observatoriet vid utsiktsplatsen Las Dunas, en yta på 1588 kvadratmeter, att renoveras.

Fas C handlar om barn- och fritidsområdet, med 328 kvadratmeter utbyggnad och olika kompletterande utrustningar, samt leksaker för de små.

Arbetet påbörjades

Arbeten som redan har påbörjats omfattar ombyggnaden av Playa del Inglés, tillgången till Maspalomas stränder och ombyggnaden av Maspalomas kommunala marknad.

Anbud förbereds för närvarande för ombyggnad av omgivningen kring Maspalomas fyr, upprustning av Maspalomas stadion och en park i Sonneland.

Markarbetet står för en kostnad på 18 miljoner euro.

Ökad mångsidighet

Rekreationsparkerna i San Fernado de Maspalomas och El Tablero kommer bland annat att få nya skuggområden, utökad mångsidighet och bli mer inkluderande, uppger kommunen.

Dessa arbeten är planerade att påbörjas i slutet av året och slutföras nästa år.

San Fernando-parken

Cirka 760 000 euro kommer att spenderas på att förbättra San Fernando-parken.

Förutom reparationer och byte av beläggningar i trafikområden och på lekplatsen kommer idrottsplatsen att byggas om så att det inte bara går att spela fotboll utan även basket.

Lekplatsen kommer att byggas ut och få skuggiga områden. Studsmattor och andra element kommer att installeras.

Rastplatsen kommer att utökas och belysningen kommer att bytas ut mot solcellsdrivna LED-lampor.

El Tablero Park

Drygt 490 000 euro kommer att spenderas på El Tablero Park, som har varit stängd sedan juli förra året för att undvika eventuella personskador på grund av marksättningar.

Efter att en geotermisk undersökning genomfördes stod det klart att hela grundmaterialet i parken måste bytas ut.

Parken kommer också att byggas ut. Lekplatsen kommer att förnyas och ges skuggiga områden.

Rastplatsen kommer att utökas, trottoarerna kommer att förnyas och belysningen kommer också att bytas ut mot LED-lampor som drivs av solceller.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !