8000 minderåriga flyktingar väntas

7000-8000 ensamkommande flyktingar förväntas anlända till Kanarieöarna i små båtar från Afrika under årets sista fyra månader.

Langkano (cayuco) med migranter og flyktninger utenfor Kanariøyene.

Långkanot (cayuco) med 170 personer utanför Teneriffa den 15 augusti.

- Den kanariska regeringen har fått information från hjälporganisationer för att komma fram till denna uppskattning, säger Francis Candil, biträdande minister för social välfärd.

Fullt på centren

Kapaciteten på Kanarieöarnas 81 center för ensamkommande barn är redan fylld.

5200 barn och ungdomar under 18 år från Afrika bor för närvarande i dessa center, enligt Candil.

- Över 200 ensamkommande barn har anlänt hittills i augusti, säger han.

Det är ytterst angeläget att få till stånd en lösning för den första mottagningen, betonade han i en intervju i programmet "Hoy por Hoy" på radiostationen Cadena SER.

- Dessutom är det svårt att hitta kvalificerad personal som kan ta hand om de minderåriga, säger han.

Bill strandsatt

Ett lagförslag som skulle tvinga alla spanska regioner att ta emot flyktingar som kommer till gränsregioner som Kanarieöarna stoppades nyligen efter att högerpartiet Partido Polular och separatistpartiet Junts röstade emot.

Det frivilliga systemet med att sprida ut flyktingar och andra migranter till förläggningar i olika delar av landet har hittills inte fungerat.

- Med den nuvarande lagstiftningen kan man förvänta sig att i bästa fall 350 minderåriga migranter kan överföras till andra regioner per år, hävdar Cordil.

I år har endast 65 överförts.

Sanchez till Afrika

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har meddelat att han kommer att resa till Mauretanien, Senegal och Gambia nästa vecka för att stärka samarbetet mellan Spanien och de tre länderna för att kontrollera migrationen till Spanien.

Sanchez är för närvarande på semester på Lanzarote.

Nödlösning

Som en nödlösning har den kanariska regeringen beslutat att sätta upp tält i de hamnar där båtmigranterna tas emot.

Normalt sett ökar flödet av småbåtar med migranter från Afrika kraftigt i augusti-november, eftersom det tenderar att vara lugnare förhållanden i Atlanten under denna period, innan vinterstormarna sätter in.

Fördubbling i år

Från fredag till måndag anlände 472 passagerare till Kanarieöarna i små båtar från Afrika.

Hittills i år har nästan 23 000 anlänt, vilket är mer än dubbelt så många som i fjol, enligt uppgifter från inrikesministeriet, nödcentralen och inrikesministeriet.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags