Polisen varnar: Passa dig för fräcka bankbedragarna!

Många bankkunder har blivit lurade på Gran Canaria den senaste tiden. Nu slår polisen larm.

Politiet advarer om banksvindel på Kanariøyene.

Polisen har fått in flera anmälningar om försök till bedrägeri.

Hittills har 18 offer för bankbedrägeriet registrerats på ön, skriver Guardia Civil i ett pressmeddelande som skickades ut på fredagen

Caixa Bank har skickat ut meddelanden till kunder den här veckan med varningar om bedrägerierna.

Så luras bankkunderna

Bedragarna utger sig för att representera banken och skickar textmeddelanden (SMS och WhatsApp) till bankkunder och meddelar att okända personer försöker logga in på deras bankkonto.

I textmeddelandena finns en falsk länk till en webbplats som ser legitim ut, men som används för bedrägeriet.

Bankkunderna uppmanas logga in på bluffsidan med det användarnamn och lösenord som de använder i sin nätbank. När det är gjort slutar bluffsidan omedelbart att fungera.

På så sätt får bedragarna tillgång till inloggningsuppgifterna till internetbanken och all information som finns lagrad där.

När de har fått denna information går de till en bankomat och ringer till bankkunderna samtidigt som de försöker ta ut pengar utan att använda kundens bankomatkort, men med hjälp av de kunduppgifter de har skaffat.

När de gör detta försök skickar bankomaten en verifieringskod via sms till bankkundens telefon.

Bedragarna ringer kontoinnehavaren och kräver denna verifieringskod för att avbryta ett otillåtet försök att ta ut pengar.

I verkligheten använder de koden för att ta ut pengar.

Offren tror att de ger verifieringskoden till representanter för banken.

Över 7000 euro

Vart och ett av de 18 offer som hittills varit kända för polisen har blivit lurade på cirka 400 euro. Det totala beloppet är över 7000 euro.

Guardia Civil fick kännedom om det pågående bedrägeriet när anmälningar inkom till flera polisstationer runt om på Gran Canaria.

Alla bedrägerier följde samma mönster och samma telefonnummer användes för att kontakta offren.

Flest uttag gjordes i bankomater i regionen Katalonien på fastlandet.

Polisens utredning och analyser har lett till att två misstänkta personer har setts på övervakningskameror när de tar ut pengar från flera uttagsautomater samtidigt som de använder sina telefoner.

På så sätt har polisen verifierat uppgifter från offren.

En av de misstänkta som tog ut pengar identifierades tillsammans med sex andra som deltog i bedrägeriet på olika sätt, uppger polisen.

Lämna inte ut din bankkod!

Det är en varningsklocka om någon uppger sig representera banken och ringer, sms:ar eller på annat sätt kontaktar dig för att få verifieringskoder som svenska bankid eller annan information som rör bankkonton och personuppgifter. 

Bankerna understryker att man aldrig kontaktar sina kunder på det här sättet för att få konfidentiell information som man dessutom redan har tillgång till. 

Polisen varnar för att det med stor säkerhet rör sig om bedrägeriförsök.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !