Polisrazzia mot andligt grodslems-läger

Video: Polisen har gjort en razzia mot ett läger för andliga upplevelser på Teneriffa som erbjöd grodslem, peyote, ayahuasca och andra illegala hallucinogener.

Phyllomedusa bicolor

Lövgroda, Phyllomedusa bicolor.

Upplevelserna marknadsfördes som en möjlighet att förbättra hälsa och andlighet.

Dessa hallucinogener beslagtogs:

Foto: Policia Nacional

Slem från Kambo-grodor och paddor: Extremt potenta hallucinogener som bland annat ökar hjärtrytmen.

Ayahuasca (även kallat shamante): Ett psykoaktivt preparat som är känt för sin intensiva effekt på uppfattningen av tid och rum.

San Pedro-kaktus, även känd som peyote: En potent hallucinogen.

Rapé: Ett tobakspulver som förstärker effekterna av andra ämnen.

LSD: En välkänd psykofarmaceutisk drog.

Polisen beslagtog också 1200 euro i kontanter.

På en hemlig plats

Lägret låg i en finca i ett naturområde i Tegueste. Platsen hölls hemlig fram till strax innan mötena skulle hållas, för att undvika att polisen fick nys om det.

Deltagarna som anmälde sig informerades om platsen efter att betalningen hade mottagits, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Betalningen var mellan 150 och 500 euro per person.

Tre gripna

Tre personer, 37, 44 och 51 år gamla, greps av polisen i operationen som inträffade nyligen.

De anklagas nu för aktiviteter som äventyrar folkhälsan, genom att organisera och marknadsföra andliga sammankomster där olika psykoaktiva hallucinogener erbjuds deltagarna, och innehav av olagliga substanser.

Den nationella polisen i Santa Cruz de Tenerife startade utredningen efter att ha fått tips från flera källor.

Polisen betonar den allvarliga hälsorisk som användningen av dessa ämnen kan innebära, särskilt när det inte finns några medicinska experter som tar hand om dosering och uppföljning.

Under sken av att använda uråldriga ritualer utlovas andliga upplevelser och helande av vissa organisatörer av sådana aktiviteter, påpekar polisen.

Inom marknadsföring kallas det ofta för transformativa upplevelser och friskvårdsupplevelser.

Många människor vet inte att de ämnen som används både är olagliga och kan ha allvarliga långsiktiga effekter på den mentala hälsan, och i värsta fall kan vara dödliga, betonas det.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !