Sánchez vill öppna säkra vägar för migranter från Afrika

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez är positiv till att öppna cirkulära migrationskanaler från Mauretanien, Senegal och Gambia till Kanarieöarna.

Langkano og redningsbåt ved El Hierro.

Lång kanot och räddningsbåt på El Hierro 26 augusti.

Syftet är att bidra till att minska det stora antalet långkanoter som anländer till Kanarieöarna med migranter irreguljärt på en av världens farligaste migrationsrutter.

Säsongsmässig

Planen är att skapa cirkulär migration, där kontrakt tecknas i arbetarnas hemländer för att arbeta visstidsperioder i Spanien och sedan återvända till sina hemländer.

Detta görs redan med säsongsarbetare från flera länder.

Spanien har för närvarande avtal om arbetskraftsinvandring med Marocko, Honduras, Ecuador, Ukraina, Guatemala, Colombia och Dominikanska republiken.

Det finns också så kallade "samarbetsinstrument" på arbetsmarknadsområdet med Senegal, Mali, Niger, Guinea, Kap Verde, Mexiko, Argentina, Paraguay, El Salvador och Filippinerna.

Hittills i år har 20 515 kommit från dessa länder för att arbeta i Spanien, sade den spanska regeringen i ett pressmeddelande den 28 augusti.

Sánchez besökte Mauretanien, Senegal och Gambia i veckan för att diskutera hur man kan minska flödet av båtmigranter.

På tisdagen undertecknade Sánchez och Mauretaniens president, Mohammed Cheikh El Ghazouan, ett memorandum för att främja cirkulär migration.

Statsministern är också positiv till en ökad kontroll av migrationen i de ovan nämnda länderna.

"Under mitt besök i Senegal, Mauretanien och Gambia kunde jag se dessa länders ansträngningar för att stoppa tragedin med tusentals människor som riskerar sina liv i jakten på en bättre framtid", twittrade Sanchez på torsdagskvällen.

Vidare skriver han detta:

"Migration är inte ett äventyr, det vet vi spanjorer mycket väl eftersom vi fram till nyligen var ett migrantland, men det är nödvändigt och praktiskt.

Han avslutar på följande sätt:

"Västafrika kan räkna med Spanien. För våra samhällens framsteg och välbefinnande."

Mest från Mali

Den svåra situationen för invånarna i Mali har särskilt bidragit till en ökning av båttrafiken till Kanarieöarna.

I augusti har ungefär hälften av de som anlänt varit från Mali, enligt siffror från Frontex, EU:s gränspolis.

90 procent av de malier som har sökt asyl i Spanien har fått sina ansökningar beviljade.

Tunisien-rutten stängd

En av orsakerna till ökningen av Atlantrutten till Kanarieöarna är att Tunisien har stramat åt sin invandringspolitik.

Bakom det ligger ett avtal med EU där landet får 105 miljoner euro för att bromsa migrationen till Europa.

Landet är nu i allt högre grad engagerat i arresteringar och massdeportationer av migranter.

Migrationen till Italien har minskat med 66 procent.

Amnesty International och andra organisationer riktar skarp kritik mot Tunisien för brott mot de mänskliga rättigheterna i Tunisien, särskilt migranter.

Det är därför mycket svårt för dem att ta sig till Europa via Tunisien.

Båtrutten från Mauretanien till Kanarieöarna har blivit det bästa alternativet för att resa till Europa.

110 000 i gränsläger

Mauretanien har öppna gränser mot Mali.

I lägret Mberra vid gränsen finns för närvarande cirka 110 000 flyktingar, enligt FN:s flyktingkommissariat.

Det uppges finnas omkring 200 000 människor på genomresa som väntar på möjligheten att ta sig ombord på en båt till Kanarieöarna.

Klarar inte kontriollen

Mauretanska myndigheter har klagat på att de inte kan kontrollera migrationen på egen hand.

Mauretanierna har också börjat ta sig ombord på båtar till Kanarieöarna i år.

Antalet närmar sig 2000 i år och var långt under 100 förra året.

Av de som anlänt till Kanarieöarna hittills i augusti kommer 20 procent från Senegal och tio procent från Marocko.

Efter fyra år av djup social och politisk kris och våldshandlingar har migrationen från Senegal till Kanarieöarna haft en nedåtgående trend sedan Diomaye Fayes nya regering kom till makten i mars.

Moral, solidaritet och värdighet

- För oss är migrationsfenomenet en fråga om moraliska principer, solidaritet och värdighet, men också om rationalitet, sade den spanske presidenten till pressen efter mötet i Mauretanien.

Han meddelade också att ett möte på hög nivå kommer att hållas mellan Mauretanien och Spanien.

I februari meddelade EU att Mauretanien kommer att få 210 miljoner euro från EU-fonder för att hantera migrationen 2024.

Sánchez har meddelat att Spanien ger 500 000 euro för utbildning av mauretanska tjänstemän i försvars- och säkerhetsfrågor.

Spansk polis är involverad i migrationskontrollen i landet. Spanien har lovat att bidra till utvecklingen i landet på flera områden.

Sanchez tillkännagav också öppnandet av ett cirkulärt migrationsprogram under sitt besök i Gambia.

Specialteam till El Hierro

Hittills i år har över 24 000 flyktingar och andra migranter anlänt till Kanarieöarna sjövägen på irreguljär väg, enligt siffror från inrikesministeriet och nödcentralen.

Det är mer än dubbelt så många som vid samma tidpunkt förra året.

Myndigheterna räknar med en ökning av inflödet i september.

- Ett primärvårdsteam kommer att resa till El Hierro för att ta hand om nyanlända båtflyktingar, sade Kanarieöarnas president Fernando Clavijo till pressen på torsdagen.

El Hierro har det högsta migranttrycket på Kanarieöarna i år.

Det är där de flesta av de långa kanoterna från Mauretanien, Senegal och Gambia kommer in.

Enligt Clavijo är hälsoteamet ett strategiskt drag för att hantera migrationskrisen under de kommande månaderna och se till att den vanliga sjukvården på ön inte överbelastas på grund av migranterna.

Den långa sjöresan, normalt med sju till tio dagar ute till havs i öppna båtar, gör att många av de som anländer är i dåligt hälsotillstånd.

Det finns ofta rapporter om båtar som inte kommer fram och som har försvunnit till havs, och att båtar anländer med människor som har dött på den farliga resan.

Överbelastad kapacitet

Under de senaste två dagarna har åtta långkanoter med nästan 1000 passagerare anlänt till La Restinga på El Hierro, och en båt med 130 passagerare till Los Cristianos på Teneriffa.

Kapaciteten på de första förläggningarna på El Hierro är ansträngd.

Ytterligare ett tältläger med cirka 200 bäddar har nu satts upp av Röda Korset på idrottsarenan San Andrés, i närheten av ett befintligt, tillfälligt mottagningscenter.

Utöver de många vuxna migranterna befinner sig för närvarande 250-300 ensamkommande barn på mottagningscentren på El Hierro.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !

Tags