Kabeltjuv mörklade stadsgator

Guardia Civil har gripit en person för att ha stulit över 12 000 meter elkabel på Fuerteventura.

Kabeltyveri mørkla 24 gater.

Kabelhärva på gatunivå.

Utredningen, som pågått sedan i juli, slutade med att en 50-årig man med ett långt brottsregister greps den 22 augusti. Bara en månad tidigare hade han gripits för liknande brott.

Han anklagas för att ha stulit över 12 000 meter kabel från gatubelysningen, vilket direkt påverkade 542 ljuspunkter i staden Caleta de Fuste.

Polisen mottog den 29 juli en anmälan från offentliga entreprenadföretag som arbetade med ombyggnadsarbete i Caleta de Fuste. De rapporterade stöld av jordkabel från flera sektorer i projektet mellan januari och juli 2024, vilket påverkade gatubelysningen på upp till 24 gator.

Reparationerna efter stölden beräknas kosta över 60 000 euro.

Det allvarligaste var att installationerna lämnades oskyddade utan den fysiska anslutningen av den stulna jordkabeln, skriver Guardia Civil i ett pressmeddelande.

"Detta utgjorde en stor fara för både invånare och turister, särskilt med tanke på att Caleta de Fuste är ett av de viktigaste turistmålen på Fuerteventura."

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !