Miljöstoppad lyxresort får nu byggas

Kommunen Adeje på södra Teneriffa har beviljat en licens för den första byggfasen av det kontroversiella lyxprojektet "Cuna de Alma".

Puertito de Armeñime, Tenerife.

Lilla Puertito de Armeñime på Teneriffa har hamnat i lyxprojektets stormöga.

Bygget startade för ungefär två år sedan, men miljöaktivister har lyckats stoppa bygget i två år.

Adeje kommun godkände bygget denna vecka.

Lyxresort för turister

Cuna de Alma kommer att byggas vid kusten i Puertito de Armeñime.

Planen är att det ska bli en lyxresort för turister med hotell och villor.

I den första byggfasen kommer 314 lyxvillor att uppföras på ett 45 534 kvadratmeter stort område, enligt de planer som presenterats av byggherrföretaget Segunda Casa de Adeje.

Det totala projektet består av hotell och villor med 3602 bäddar och tillhörande faciliteter på en yta om 430000 kvadratmeter.

Kommunen har gett byggherrarna en tidsfrist på 18 månader för att börja bygga och 48 månader för att färdigställa anläggningen.

Skyddad växt

Aktivistgrupperna "Salvar el Puertito de Adeje" och "Salvar La Tejita" har starkt motsatt sig utvecklingsplanerna.

En av anledningarna till att aktivisterna kunde stoppa bygget tidigare är att det växer en skyddad växt i exploateringsområdet.

Nyligen beslutades det att växterna ska flyttas.

Det avslöjades också att exploatörerna förstörde en plats av arkeologiskt intresse.

Dessutom har det förekommit klagomål om att projektet saknar ett dokument för miljökonsekvensanalys.

Kanarieöarnas naturvårdsmyndighet inledde ett ärende mot exploatörerna för detta, men ärendet drogs tillbaka på grund av formella fel.

"Miljöangrepp"

Protesterna mot kommunens beviljande av bygglov har börjat komma.

Vänsterpartiet Podemos i Adeje fördömde i starka ordalag projektet i ett uttalande i pressen och kallade det för ett miljöangrepp.

En talesperson för Podemos påpekar att projektet saknar en miljökonsekvensbeskrivning, och att oegentligheter och irreparabla skador på kulturarvet har uppdagats.

Det påpekas också att 200 000 människor mobiliserades på Kanarieöarna i april för att kräva en ny modell för turism och för att stoppa Cuna del Alma-projektet.

Podemos hävdar också att beslutet att flytta de skyddade växterna har fattats på felaktiga grunder.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !