Näst högsta inflationen i Spanien

Kanarieöarna hade under augusti 2024 en inflationstakt på 2,5 procent jämfört med augusti 2023.

Prisøkning på Kanariøyene i agust.

På Kanarieöarna steg priserna i augusti.

Detta gör regionen till den plats med den näst högsta inflationstakten i Spanien.

Enligt det nationella statistikinstitutet (INE) har konsumentprisindex (KPI) i regionen stigit med 1,7 procent hittills i år, drivet av ökade priser på bostäder, alkoholhaltiga drycker och tobak.

Enligt institutet har 15 procent av hushållen på öarna inte råd att använda el för att hålla en lämplig temperatur.

Ökningen av bostadspriserna är en av de faktorer som har påverkat ökningen.

I Spanien var inflationen i augusti 2,3 procent på årsbasis.

På Kanarieöarna var denna procentsats 2,5, vilket placerade öarna med den näst högsta andelen i landet, med en månatlig ökning på 0,2 procentenheter.

Det nationella årliga KPI är fem procentenheter lägre än förra månaden, medan livsmedelsinflationen sänktes med sex procentenheter till 2,5, den lägsta nivån på tre år.

Kärninflationen (exklusive energi och oförädlade livsmedel) var i augusti 2,7 procent på årsbasis, 0,1 procentenheter lägre än föregående månad.

Dämpningen i KPI har påverkats av billigare drivmedel och smörjmedel, som steg samma månad 2023.

Nedgången i priserna på oljor och fetter samt baljväxter och grönsaker, i motsats till prisökningen för ett år sedan, har också inverkat.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !