Nya demonstrationer mot massturismen

De 20 organisationer och grupper som låg bakom stora demonstrationer mot den ökande massturismen i april går nu ut på gatorna igen med nya protestaktioner i oktober.

Demonstrasjon mot masseturisme 20. oktober.

Affisch för demonstrationen den 20 oktober.

Det meddelades på fredagen.

I april var det en massiv uppslutning på flera av Kanarieöarna, och en rad krav ställdes på en ny turismmodell som inte bygger på oändlig tillväxt.

Protesterna fick stor uppmärksamhet i nationell och internationell press.

Inga krav uppfyllda

Organisatörerna hävdar nu, fem månader senare, att de kanariska myndigheterna och offentliga institutionerna inte har uppfyllt ett enda av de krav som ställdes i april, och att de inte har förstått allvaret i problemet.

Den här gången kommer demonstrationerna att hållas i turistområden den 20 oktober.

På Gran Canaria har man valt Maspalomas i söder, på södra Teneriffa, Playa Las Americas, och på Fuerteventura Corralejos.

Organisationer och grupper på sju Kanarieöar står bakom de nya demonstrationerna.

Politiker och institutioner visar inga tecken på att de kommer att ta itu med de folkliga kraven, enligt organisatörerna.

Offentliga tjänstemän anklagas för att bara komma med tomma fraser om att ompröva turismmodellen, hållbarhet eller gröna initiativ, men problemen har bara blivit värre, konstaterar man.

Det påpekas att myndigheterna fortsätter att dela ut bygglov och har tillåtit kontroversiella byggprojekt för turistanläggningar i Cuna del Alma och Las Tejita på Teneriffa att fortsätta, samt att de har sagt ja till en motorsportbana som planeras på ön.

Medborgarna uppmuntras att gå ut på gatorna och demonstrera mot den "omöjliga" turismmodellen.

Det här är kraven som organisationerna har satt upp på affischen för demonstrationen:

  • Stopp för utbyggd turism- och semestersatsningar
  • Olagliga byggprojekt måste stoppas
  • Bostadslagstiftning för att motverka spekulation
  • Skydd av naturområden och införande av en verklig miljöskatt
  • Stoppa alla utsläpp i havet
  • Rättvist och värdigt energioberoende

I år har antalet turister på Kanarieöarna ökat varje månad jämfört med samma månad förra året, och 2023 var ett rekordår med 16,2 miljoner turister i skärgården.

Arrangörerna påpekar att medan turistnäringen håvar in mer pengar än någonsin, är lönenivån inom hotellbranschen på Kanarieöarna också den lägsta i Spanien.

Den totala lönenivån för alla branscher är den näst lägsta av regionerna i Spanien.

En bättre fördelning av fördelarna till invånarna är ett grundläggande krav i samband med en ny turismmodell.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !