Nytt nej till regional turistskatt på Kanarieöarna

I Kanarieöarnas parlament på onsdagen avvisade regionens turistminister, Jéssica de León, införandet av en regional turistskatt och ett stopp för registrering av fritidsbostäder.

Jessica de León

Jessica de León i Kanarieöarnas parlament.

León motiverar sitt nej med att turistskatten kommer att "plundra Kanarieöarna".

Detta beror på att det enligt henne är "bara hållbart för regeringen", som samlar in, spenderar och omfördelar skatten inom själva regeringen.

Balearerna har turistskatt

En sådan skatt har införts på en annan spansk ögrupp som var mycket populär bland turister för många år sedan, nämligen Balearerna (Mallorca, Ibiza, Menorca), där skatteintäkterna finansierar åtgärder för hållbar turism.

Många andra välkända destinationer, som Paris, Rom och Amsterdam, har också sedan länge infört en turistskatt.

Den föreslagna turistskatten på Kanarieöarna skulle tas ut på hotellrum.

Den tidigare socialdemokratiska regeringen på Kanarieöarna beslutade att införa en turistskatt under sin mandatperiod, men sköt upp införandet på grund av covid-pandemin.

För ett och ett halvt år sedan förlorade de makten till dagens högerregering, som också tidigare sagt ett tydligt nej till turistskatt.

Vissa kommuner på Kanarieöarna är positiva till att införa en lokal turistskatt, även kallad miljöskatt, i vissa områden, t.ex. i Mascadalen på Teneriffa.

Inget stopp för semesterbostäder

Turistministern sa också på onsdagen nej till att frysa nyregistreringar av licenser för uthyrning av fritidshus.

Öråden på Gran Canaria, Teneriffa, Fuerteventura och Lanzarote har begärt att tilldelningen av licenser ska stoppas.

León påpekade att det kommer att finnas fler garantier för kommunerna att införa regler som begränsar licenstilldelningar i den nya lagen om uthyrning av fritidshus, som är på gång.

Hon påpekade också att öråden på La Palma, La Gomera och El Hierro inte har begärt ett stopp för tilldelningen.

Dessa tre öar har mycket färre semesterbostäder att hyra ut  jämfört med permanenta bostäder än de andra fyra öarna.

Ministern påpekade också att det är kort tid kvar för att lägga fram ärendet för riksdagen.

Både turistskatt och begränsning av fritidshusens tillväxt är ämnen som aktualiserades under stora folkdemonstrationer mot den ökande massturismen den 20 april.

Det finns nu över 61 000 fritidshus (vivienda vacacional) att hyra på Kanarieöarna, enligt officiella uppgifter, cirka 4000 fler än i slutet av 2023.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !