Promillegränsen kan sänkas till svensk nivå

Spaniens inrikesminister, Fernando Grande-Marlaska, inleder en process för att sänka alkoholgränsen i Spanien för rattfylleri till 0,2 promille. Densamma som i Sverige.

Vil senke promillegrensen i Spania.

Promillekontroll på Gran Canaria.

Målet är att sänka rattfyllerigränsen för alkoholhalt i blodet från 0,5 till 0,2 för alla förare, meddelade ministern i dag, torsdag, under ett informellt frukostmöte i Forum Europa.

- Jag är redo att starta den parlamentariska processen, sade han.

Det spanska samhället är moget att acceptera denna sänkning av promillegränsen och därmed minska trafikolyckorna på vägarna, anser ministern.

Förslaget om en sänkt promillegräns kommer från trafikdirektoratet i Spanien.

I somras omkom 241 personer i trafikolyckor i Spanien.

Alkohol eller droger var en avgörande faktor i mer än hälften av olyckorna.

- Efter att ett system med prickar på körkortet infördes som straff för brott mot vägtrafiklagen har antalet trafikdödsfall per år i Spanien minskat till 36 per miljon invånare, säger Marlaska.

Genomsnittet i EU är 47 per miljon invånare.

Mellan den 19 och 25 augusti genomförde trafikdirektoratet en ny övervaknings- och kontrollkampanj för alkohol och narkotika där agenter från trafikgruppen vid Guardia Civil kontrollerade totalt 225 946 förare i hela Spanien.

3 801 testade positivt för alkohol och/eller droger.

Det innebär att 543 förare upptäcktes vid ratten varje dag efter att ha konsumerat alkohol och/eller droger.

Alkohol är fortfarande den näst viktigaste bidragande faktorn till dödsfall i trafiken och står för 26 procent av dödsfallen, enligt siffror från inrikesministeriet.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !