Sänkt minimistorlek för turistbostäder

Ändringarna i ett lagförslag som ska reglera uthyrning av bostäder till turister presenterades av Kanarieöarnas turismminister Jessica de León på fredagen.

Ny lov for ferieboliger på Kanariøyene.

Miguel Ángel Rodríguez och Jessica de León på fredagens presskonferens.

Efter att ha tagit hänsyn till alla synpunkter som har kommit in under en samrådsperiod har vissa förändringar gjorts.

En av dessa är att minimistorleken på hyresbostäderna har sänkts från 39 till 25 kvadratmeter om vissa kriterier är uppfyllda, står det i ett pressmeddelande som skickats ut.

Kraven på ladduttag för elbilar har också tagits bort.

Ett av målen med lagen är att skydda små husägare som hyr ut till turister, hävdas det, men lagen kommer också att begränsa antalet fritidshus för uthyrning.

Generaldirektören för planering, utbildning och marknadsföring av turister, Miguel Ángel Rodríguez, förklarade att "kommunerna måste utarbeta en inspektionsplan för fritidshus inom högst sex månader och genomföra den inom fyra år".

Kritiken har redan börjat komma.

En sammanslutning för hyresvärdar av fritidsbostäder, Ascav, kallar i ett dokument som presenterades på fredagen lagförslaget för det strängaste i Europa.

Ministern å sin sida hävdar att det är en balanserad lag som kommer att säkerställa hållbara uthyrningar som är anpassade till territoriet.

Härnäst kommer lagförslaget, som kallas lagen om hållbar planering av turisternas bostadsanvändning, att bli föremål för en parlamentarisk process.

Lagen förväntas träda i kraft före årsskiftet.

Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se

Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !