Växthusgaserna fortsättrer accelerera
Innehållet av växthusgaser i atmosfären steg till nya höjder 2024, enligt mätningar vid Atmospheric Observatory i Izaña, Teneriffa.
Mätresultaten från förra året presenteras i en ny rapport från Spaniens meteorologiska institut Aemet, som driver observatoriet.
Rapporten bekräftar att koncentrationen av CO2 i atmosfären fortsätter att accelerera.
Övervakad sedan 1984
Programmet för övervakning av växthusgaser startade 1984. Mätkurvan visar en progressiv ökning av CO2 under 40 år.
År 2024 var genomsnittet för maj månad upp till 427,45 ppm (parts per million) CO2, 3,59 ppm högre än i maj 2023, som var den tidigare rekordnivån.
426,90 ppm uppmättes 13 000 kilometer bort, vid Mauna Loa-observatoriet på Hawaii, som började övervaka 1958 och är en global referens för CO2-mätningar. Det är också ett nytt rekord, 2,9 ppm högre än i maj 2023.
Mängden CO2 har ökat med över 50 procent sedan början av den industriella revolutionen, då koncentrationen var 280 ppm.
De två observatorierna ligger på ungefär samma höjd, nästan 3000 meter, och mätningarna påverkas inte direkt av antropogen förorening.
CO2-koncentrationerna i atmosfären är högst på våren, enligt rapporten.
Aemet betonar att rapporten innehåller preliminära resultat, men påpekar att de slutliga resultaten inte kommer att skilja sig nämnvärt från dessa.
Ökning av metan också
Koncentrationen i atmosfären av en annan, ännu mer potent växthusgas, metan (CH4), har också ökat, enligt mätningarna från Izaña.
Metan har en 28 gånger högre uppvärmningseffekt på klimatet än CO2.
Orsakerna till metanökningen undersöks. Smältande permafrost frigör stora mängder metan, påpekas det.
Boskapsuppfödning och produktion av olja och gas leder också till metanutsläpp.
Avmattning dröjer
Rapportens slutsats är att det inte finns några tecken på att ökningen av utsläppen håller på att avta.
Slutsatsen är också att åtgärderna för att minska utsläppen inte får omedelbar effekt, utan måste pågå under en längre tid innan det blir en avmattning.
Observatorierna på Teneriffa (IZO) och Hawaii (MILO) är en del av Meteorologiska världsorganisationens program för global övervakning av atmosfären (WMO-GAW).
IZO är också en del av Integrated Carbon Observing System (ICOS), EU-kommissionens infrastruktur för observation och övervakning av växthusgaser.
Översättning: Thomas Nilsson thomas.nilsson@canariajournalen.se
Bli en privat sponsor du också! Canariajournalen har valt att ha allt innehåll utanför betalväggar och finansierar sin drift med annonser och privata sponsorer, utan prenumeration eller pressstöd. Det kostar pengar att driva kvalitetsjournalistik, och du kan hjälpa oss att bli ännu bättre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valfri slant pengar: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. Tack på förhand för ditt stöd !